BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Pier Paolo Pasolini
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Pier Paolo Pasolini

(1922-1975) Beroemde Italiaanse filmer. Begon als dichter en schrijver en filmde vanaf 1961. Hij werd in zijn werk geïnspireerd door het christendom, marxisme, middeleeuwse vertellingen en de Griekse klassieken. Zijn onorthodoxe opvattingen over politiek, religie en seks brachten hem vaak in conflict met de autoriteiten. Hij identificeerde zich met de arme jongen van de straat. Enkele belangrijke films: Edipo Re (1967), over koning Oedipus ; Theorema (1968) een beeldschone jongen komt als een soort verlosser logeren in een keurige familie, die volledig ontregeld raakt, doordat elk familielid een verhouding met hem krijgt; Het evangelie naar Mattheüs (1964) over het leven van Jezus vanuit voornamelijk communistisch standpunt; Porcile (1969) over een jongen die uit protest tegen de samenleving bij de varkens gaat wonen; Decamerone (1971), naar de verhalen van Giovanni Boccaccio en de in veel landen verboden, gruwelijke film Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975), gebaseerd op verhalen van de Markies de Sade . Pasolini werd vermoord door een achttienjarige manlijke prostitué.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop