BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Rainer Werner Fassbinder
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Rainer Werner Fassbinder

(1945-1982) Duits regisseur , acteur, producer, scenarioschrijver. Maakte in veertien werkzame jaren 42 speelfilms, 38 televisie-afleveringen, vier korte films en 26 toneelstukken. "Schlafen kan ich, wenn ich tot bin." (ook de titel van zijn biografie).
In Die Ehe der Maria Braun (1979) geeft Fassbinder een ijskoud beeld van Duitsland in en na de oorlog. Maria Braun (Hannah Schygulla) werkt hard om haar leven weer op te bouwen maar vindt geen geluk. Dit individuele verhaal geeft de kijk weer van Fassbinder op het Duitse Wirtschaftswunder. In 1978 kreeg Fassbinder een budget van dertien miljoen mark voor zijn televisieadaptatie van Alfred Döblins roman Berlin Alexanderplatz uit 1928. De dertiendelige televisieserie schetst het leven van Franz Biberkopf (Günter Lamprecht). Na een gevangenisstraf van vier jaar probeert Biberkopf op het rechte pad te blijven in het Berlijn van de jaren twintig. Zijn enige toeverlaat is zijn ex-vriendin Eva (Hanna Schygulla) die werkt als chique prostituee.
Fassbinder stierf op 37 jarige leeftijd door een overdosis cocaïne, drank en slaappillen.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop