BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Roman Polanski
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Roman Polanski

(1933) Regisseur , acteur, schrijver, producer. Meester in verfijnde psychologische thrillers. Hij maakte daarnaast onder meer komedie (Pirates, 1986), moderne film noir (Chinatown, 1974) en romantisch kostuumdrama (Tess, 1977).
"Goed beschouwd is wat wij regisseurs doen, het telkens maken van dezelfde film. We geven ze alleen wat originaliteit mee. Wat onconventionele trekjes waardoor hij origineel oogt. Maar in wezen is het steeds dezelfde film."
Vertrok uit Polen na zijn eerste lange speelfilm Mes in het Water (1962). In Engeland regisseerde hij Cul de Sac (1966) en in Amerika de klassieke thriller Rosemary's Baby (1968) met Mia Farrow en The Tenant (1976). Polanski won in 2003 drie Oscars voor The Pianist.
Werd in september 2009 in Zwitserland gearresteerd. De Verenigde Staten hebben een uitleveringsverzoek ingediend, vanwege een zedendelict met een minderjarig meisje in de jaren ’70 van de vorige eeuw.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop