Roman Polanski
Roman Polanski (1933) is een acteur, schrijver, producer van Joods-Poolse afkomst. Zijn vader overleefde het concentratiekamp, zijn moeder niet. Na de oorlog volgde hij de filmacademie in Lodz (Polen). Uit zijn eerste korte films rond begin jaren zestig blijkt al zijn voorliefde voor film noir en psychologische thrillers. "Goed beschouwd is wat wij regisseurs doen, het telkens maken van dezelfde film. We geven ze alleen wat originaliteit mee. Wat onconventionele trekjes waardoor hij origineel oogt. Maar in wezen is het steeds dezelfde film." Met Knife in the Water (1962), ontving hij een Oscar-nominatie voor beste buitenlandse film. Daarna vestigde hij zich in Frankrijk en raakte hij bevriend met een jonge scriptschrijver, Gérard Brach, met wie hij meerdere succesvolle films maakte. In 1968 ging Polanski naar Hollywood, waar hij de klassieke thriller Rosemary's Baby (1968) maakte. Een jaar later werd zijn zwangere vrouw, Sharon Tate, op brute wijze vermoord door de Charles Manson-clan.
In 1974 draaide hij het volgende kassucces: Chinatown. In 1978 ontvluchtte Polanski Amerika nadat hij schuld had bekend aan seks met een 13-jarig meisje. Ondanks de dreiging van arrestatie en uitlevering aan de V.S. bleef hij in Europa filmen. En zo won hij in 2003 drie Oscars voor The Pianist. Vanwege zijn seksuele misdragingen schrapte de directie van de Film Academy die de Oscar-prijzen toekent in 2018 het lidmaatschap van Roman Polanski. Ook filmproducent Harvey Weinstein en acteur Bill Cosby werden om die reden uit de 'club' gezet.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.