BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Sergej Eisenstein
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Sergej Eisenstein

(!898-!958) Russische regisseur , vooral beroemd door de film Pantserkruiser Potemkin uit 1925. Hij was een overtuigd socialist en botste nogal eens met Stalin . Toch kreeg hij in 1927 de opdracht voor de film Oktober over de oktoberrevolutie van 1917. Beide waren stomme films. In 1929 ging hij op initiatief van Stalin naar West Europa en Amerika om daar de techniek van de geluidsfilm te bestuderen. Toen hij daar langer bleef hangen dan de bedoeling was werd Stalin achterdochtig en moest hij terugkomen. Bij het maken van zijn latere films, waaronder Alexander Nevski en Ivan de Verschrikkelijke, werd hij nauwlettend in de gaten gehouden.

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop