BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Theo van Gogh
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Theo van Gogh

(1957-2004) Nederlands regisseur , kettingroker, republikein. Na tweemaal afgewezen te zijn door de Filmacademie ging hij zijn eigen weg. Debuteerde met Luger (1982). Won voor Blind Date (1996) en In het belang van de staat (1997) een Gouden Kalf . Eigenzinnig en spraakmakend bleef hij. Hij steunde Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in haar strijd tegen de Islam en maakte met haar de film Submission (2004). Noemde moslims consequent ‘geitenneukers', weigerde persoonsbeveiliging en werd in Amsterdam vermoord op 2 november 2004.
Van Gogh was een acteurs-regisseur die veelal low-budget films maakte. Brutaal naar buiten toe, beminnelijk op de filmset. Geen publiekslieveling. De best bezochte film is 06 (1994) die 30.000 bezoekers trok. Desalniettemin in dat jaar de meest bezochte Nederlandse film. Van Gogh: "Een nieuwe Nederlandse film is nog altijd de garantie voor een lege zaal".

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop