BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Tom Hanks
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Tom Hanks

(1956) Amerikaans acteur. Brak definitief door in de jaren negentig met Philadelphia (1993), waarin hij de rol vertolkte van een Aidspatiënt, en met de rol van een zwakbegaafde man in het zeer succesvolle en aangrijpende Forrest Gump (1994) met bijbehorende legendarische quote(“My Mama always said, 'Life was like a box of chocolates; you never know what you're gonna get.”). Voor beide rollen won Hanks twee jaar achter elkaar een Oscar, iets wat voorheen alleen Spencer Tracy was gelukt. Speelde daarna zeer uiteenlopende karakters in talloze kaskrakers. Hij was astronaut in Apollo 13 (1995), legerkapitein in Saving Private Ryan (1998), gevangenisbewaker in The Green Mile (1999) en speelde recenter professor Robert Langdon in de Da Vinci Code (2006) en Angels & Demons (2009). Regisseerde en produceerde tevens samen met Steven Spielberg de succesvolle tv-serie Band of Brothers (2001), waarin zoon Colin ook zijn opwachting maakte in een aflevering.

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop