BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Film > Yimou Zhang
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Yimou Zhang

(1951) Chinees regisseur , cameraman, acteur.
Was tijdens de Culturele Revolutie werkzaam als boer en als fabrieksarbeider, volgde daarna de filmacademie. Maakte op 36-jarige leeftijd zijn eerste film Het Rode Korenveld (1987). Hij brak met de strenge richtlijnen van de Chinese, communistische cinema.
Raise the Red Lantern (1991) is een drama over een tegen haar zin uitgehuwelijkte vrouw en is tegelijkertijd een film over het moderne China. In de film speelt Gong Li de hoofdrol, zoals in meer van zijn films. Zij was jaren lang zijn muze.
In alle films van Yimou is de kleur rood sterk aanwezig. Hij onderstreept daarmee de emoties van passie of van strijd. "Ik hou het meest van de Chinese manier van visuele presentatie. Als ze over twintig jaar, als ik nog veel meer films heb gemaakt, over mij een zin in een boek schrijven, ben ik tevreden als ze schrijven: "De stijl van Zhang Yimou is sterk visueel op een kenmerkende Chinese manier".

foto'svorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop