Claude Lévi-Strauss
(1908-2009) Frans cultureel antropoloog en filosoof, introduceerde het structuralisme in de menswetenschappen. Onderzoek van primitieve culturen (waarbij hij vooral geïnteresseerd was in de mythen) bracht hem tot de overtuiging dat alle culturen, van primitief tot hoogontwikkeld, in wezen berusten op dezelfde mentale patronen, de 'infrastructuur' van de geest. Deze structuren genereren regels waarvan de individuen zich niet bewust zijn maar waardoor ze zich toch laten leiden. Die regels hebben betrekking op universele tegenstellingen als heilig-profaan, leven-dood, natuur-cultuur. De bevindingen van Lévi-Strauss hebben op zijn minst één zwaarwegende filosofische consequentie: ze doen afbreuk aan de traditionele, door de Verlichting geïnspireerde opvatting van de mens als autonoom subject.
Het denken van Lévi-Strauss heeft enorm doorgewerkt in de Franse filosofie van de twintigste eeuw: Foucault Lacan en Barthes, om alleen de grootsten te noemen, bouwen op hem voort.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden