BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Filosofie > Herbert Marcuse
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Herbert Marcuse

(1898-1979) Amerikaanse filosoof en socioloog van Duitse origine. Wordt gerekend tot de Frankfurter Schule . Studeerde bij Heidegger en Husserl . In zijn rijpe filosofie zijn vooral de invloeden van Freud, Hegel en Marx merkbaar.
Zijn radicale kritiek op de moderne industriële samenleving maakte hem in de jaren zestig van de vorige eeuw tot held van de radicale studentenbeweging in de VS en Duitsland (sommige commentatoren spreken van de drie M's: Marx, Mao en Marcuse).
In zijn bestseller De eendimensionale mens (1964) houdt hij een pleidooi voor buitenparlementaire oppositie als enige mogelijkheid om de ideologische onderdrukking te doorbreken.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop