Ludwig Klages
(1872-1956) Duitse filosoof en psycholoog. Wordt gerekend tot de stroming van de levensfilosofie. Grondlegger van de 'wetenschappelijke' grafologie en karakterkunde.
Zijn filosofische standpunt wordt kernachtig verwoord in de titel van zijn hoofdwerk Der Geist als Widersacher der Seele (de geest als vijand van de ziel), tussen 1929-1932 in drie delen verschenen. Ziel en lichaam zouden de twee onafscheidelijk verbonden polen zijn van het leven. De onbedorven ziel beleeft de wereld als een continue stroom van beelden. Dan verschijnt de geest ten tonele, vooral in de gedaante van de mechanistische natuurwetenschap en drijft als het ware een wig tussen ziel en lichaam met als doel ze van elkaar te scheiden en zo het leven te doden. Klages kiest uiteraard de kant van het leven, vóór het gevoel en het instinct, tegen het verstand en de ratio.
Klages geldt als de meest vehemente irrationalist in de geschiedenis van de filosofie. In de jaren dertig van de vorige eeuw genoot hij grote populariteit onder de nazi-ideologen, waaraan zijn onverholen antisemitische neigingen niet vreemd zullen zijn geweest.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden