Merleau-Ponty

Maurice (1908-1961) Franse filosoof in de traditie van de fenomenologie. Bekleedde enkele gerenommeerde leerstoelen aan Franse universiteiten. Voelde zich aanvankelijk verwant met Sartre, maar distantieerde zich van hem toen deze zich in het kamp van het communisme begaf.
Merleau-Ponty kan beschouwd worden als de denker die het trouwst in de voetsporen treedt van de grondlegger van de fenomenologie Edmund Husserl.
Zijn belangrijkste thema is hoe de eenheid geest-lichaam in contact treedt met de wereld. Dat gebeurt in eerste instantie via de waarneming (perception), een betrokkenheid op de wereld die aan elke (wetenschappelijke of filosofische) ervaring voorafgaat. De waarneming is geen puur geestelijk, maar evenmin puur lichamelijk proces; ze is niet volledig actief, noch volledig passief. De waarneming is nooit voltooid en levert een nieuwe wereld op zodra het perspectief verandert. De wereld, het Zijn, verwerkelijkt zich pas in de waarnemende mens, of in de woorden van Merleau-Ponty zelf: het Zijn verwerkelijkt zijn eigen zichtbaarheid en tastbaarheid in en door de ziende en tastende mens.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.