Verlichting

Intellectuele beweging die begon in Engeland in de zeventiende eeuw (Locke) en zich verspreidde over Frankrijk (Voltaire, Diderot) en Duitsland (Lessing en Wolff), en uiteindelijk haar voltooiing vond in Kant.
De Verlichting streefde ernaar de mensen te bevrijden van hun onmondigheid. Ze wilde een einde maken aan de macht van het bijgeloof en de vooroordelen. De mens moest voortaan alleen dat als waar aannemen wat hij met zijn eigen rede als waar had ingezien. De Verlichting ging gepaard met een naïef-idealistisch vooruitgangsgeloof: zolang de mens zich alleen van zijn rede zou bedienen, zou het met zijn vrijheid, waardigheid en geluk de goede kant op gaan.
De gelijkheid voor de wet van alle mensen (voor zover ze zich door hun rede laten leiden) en tolerantie op het gebied van godsdienst en levensovertuiging zijn de politieke grondwaarden van de Verlichting.
Zie ook in het hoofdstuk Geschiedenis:1450-1815.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw werd bekend om zijn portretten?


JUIST!NIET JUIST!

Frans Hals

Media > print, radio en televisie

mediacratie

Term om aan te geven dat politieke opvattingen en voorkeuren steeds meer worden beïnvloed door de manier van optreden van politici op de televisie en steeds minder door partijprogramma\'s. Samentrekking van media en democratie. Daarom ook wel tv-democratie genoemd.