Zeno van Elea
(ongeveer 490-430 v.Chr.) Griekse filosoof, volgens Aristoteles de uitvinder van de dialectiek. Hij is vooral beroemd om zijn paradoxen, waarmee hij wil aantonen dat het zijnde één is, onveranderlijk en bewegingloos, ook al toont het oog ons het tegendeel daarvan.
Het bekendst is de paradox van Achilles en de schildpad. Zeno verklaart dat als er een wedloop wordt gehouden tussen Achilles, de snelste loper uit de oudheid, en een schildpad, hij de schildpad, als hij hem een voorsprong geeft, nooit zal inhalen. Want op het moment dat Achilles op het punt is waar de schildpad was, is die laatste alweer een stukje verder.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.