Fotografie

Vanaf het ontstaan van de fotografie rond 1840 werd het maatschappelijk belang van het medium onderkend en de weg geplaveid voor de latere massale toepassing: het op de markt brengen van fototoestellen die door iedereen gehanteerd kunnen worden, niet alleen door beroepsfotografen. Sinds de recente opmars van digitale camera's en beeldbewerkingsprogramma's op computers is de fotografie een nieuwe fase in haar ontwikkeling ingegaan. Het fotograferen met behulp van mobiele telefoons is een dagelijkse bezigheid voor vele miljoenen mensen geworden en speelt nu ook een rol in bestrijding van misdaad, in de geneeskunde of het dagelijks verkeer.

In dit hoofdstuk is een beperkt aantal begrippen uit de fotografie opgenomen. Het zijn vooral woorden die te maken hebben met fotografie als kunstvorm. Woorden die gaan over de technische kant van het fotograferen, zoals diafragma, groothoeklens, sluitertijd, en scherpstellen zijn niet opgenomen. Daarnaast noemen wij enkele Nederlandse en buitenlandse fotografen die van hun vak kunst hebben gemaakt of er geschiedenis mee hebben geschreven.

Woorden en begrippen die algemeen gebruikelijk en bekend zijn, zoals belichting of portret, staan hier niet in, evenmin als woorden die o.i. te specialistisch zijn, zoals burst mode of bokeh-effect. Maar wij staan open voor suggesties.

Deze begrippen zou je volgens ons echt moeten kennen.