documentairefotografie
Term die vanaf de jaren '30 wordt gebruikt als aanduiding voor fotografen die in hun werk een groot respect voor feitelijkheden koppelen aan het verlangen om een subjectieve interpretatie te geven van de wereld waarin wij leven. Wezenlijk is het engagement met de mens. In de jaren '80 en '90 stellen het postmodernisme en de digitale revolutie het waarheidsgehalte van de documentairefotografie ter discussie.
Zie ook Eva Besnyö, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, digitale fotografie, Ed van der Elsken, Walker Evans, Farm Security Administration, Robert Frank, GKf, Kadir van Lohuizen, Magnum, Bertien van Manen, Eadweard Muybridge, De Ondergedoken Camera, Cas Oorthuys, August Sander, Jeff Wall en Koen Wessing.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.