BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Bolivia: Tiwanaku
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Bolivia: Tiwanaku

Stad in het hoogland van Bolivia met vondsten die wijzen op een hoogstaande pre-Inca cultuur. Waarschijnlijk een bloeiende stad tussen 300 en 1000. Overgebleven zijn twee piramiden, een groot ceremonieel plein en een tempel, met vele grote in steen uitgehouwen mensenfiguren. Men vond ook een vernuftig irrigatiesysteem voor het bevloeien van landbouwgrond. Er is hier doorgaans voldoende regen, maar op deze hoogte kan het ‘s nachts flink vriezen. Buiten de stad is een gebied met talrijke droge sloten en daartussen smalle stroken opgehoogde grond voor de planten. Experimenten met het in werking zetten van het irrigatiesysteem lieten zien dat dit niet alleen overal water bracht maar dat het water ook de zonnewarmte vasthield, zodat de planten niet bevroren. De opbrengst was zeven keer die van de traditionele landbouw in de omgeving.

afbeeldingen logo Unesco 70vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop