BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Bosnië: Mostar
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Bosnië: Mostar

De stad is vooral beroemd door de oude stad en de Stari Most, de ‘Oude Brug’ over de rivier de Neretva. De bloeitijd van Mostar als handelscentrum lag in het Ottomaanse Rijk . De houten brug was de belangrijkste toegangsweg tot de stad en werd bewaakt door wachters (Mostari) in twee torens aan weerszijden van de rivier. Op last van sultan Süleyman de Grote werd de brug in 1557 vervangen door een opvallend hoge stenen brug van 29 m lengte. Deze werd tijdens de Balkan-oorlog in 1993 vernietigd en is later op initiatief van de UNESCO gerestaureerd. De brug wordt wel als symbool gezien voor een nieuwe band tussen Kroaten en moslims, in de oorlog elkaars tegenstanders.

logo Unesco 70vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop