Egypte: piramiden
Koningsgraven uit de Egyptische oudheid, uit stenen opgebouwd tot een piramide, meestal op een vierkante basis. De farao werd na zijn dood gemummificeerd en met talrijke kostbaarheden binnen de piramide in een grafkamer bijgezet. De oudste piramiden dateren uit ca. 2500 v.Chr. Er zijn ongeveer tachtig piramiden bewaard gebleven die in de loop van duizend jaar gebouwd zijn. Hoe zij precies gebouwd zijn is nog steeds onbekend.
Het bekendst zijn de drie grote piramiden van Gizeh: de piramide van Cheops (230 m in het vierkant en 146 m hoog), de iets kleinere piramide van Chefren en de piramide van Mikerinos (105 m in het vierkant en 65 m hoog). Daarnaast staan enkele nog kleinere 'koninginnenpiramiden'. De grafkamers zijn alle leeggeroofd. Tot het complex behoort ook de Sfinx van Gizeh, een reusachtig stenen beeld van 57 m lang en 20 m hoog, dat wordt gezien als bewaker van de piramiden. Op het lichaam van een liggende leeuw is het hoofd van een mens uitgehouwen.
Een andere bekende begraafplaats is de necropolis van Saqqara. Er bevinden zich elf grote piramiden waaronder de trappenpiramide van Djoser uit de 27e eeuw v.Chr. Dit is geen zuiver wiskundige piramide op een vierkant grondvlak. Door een trapsgewijze opbouw rond een grafheuvel ontstond een piramide tot de uiteindelijke hoogte van 60 m op een grondvlak van 126 bij 109 m.
Alle piramidevelden, vanaf Gizeh tot het complex van Djoser, worden beschouwd als de necropolis van de oud-Egyptische hoofdstad Memphis.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance