Egypte: Thebe

In de Egyptische oudheid een belangrijke stad in Zuid-Egypte, Waset geheten, door de Grieken Thebe genoemd en tegenwoordig bekend als Luxor. Vanaf 1550 v.Chr. was het twee eeuwen lang een van de machtigste steden ter wereld. Het was enige tijd ook de hoofdstad van Egypte. Uit haar bloeitijd zijn ruïnes van veel tempels bewaard gebleven, zoals het tempelcomplex van Karnak, het Ramesseum ter ere van farao Ramses II en de Luxortempel, met een lengte van 242 m een van de grootste tempels van Egypte.
Ook vindt men er talrijke graven van koningen en priesters, maar ook van ambtenaren en arbeiders. In Thebe regeerden in de veertiende eeuw v.Chr. o.a. de bekende farao's Achnaton (ook: Echnaton), gehuwd met koningin Nefertiti, en zijn zoon Toetanchamon. In de 13e eeuw voor Chr. was Ramses II de belangrijkste farao, hij regeerde maar liefst 66 jaar. In de 'Vallei der Koningen' zijn ruim 60 koningsgraven teruggevonden, die in de loop der eeuwen alle zijn geplunderd. Alleen het graf van Toetanchamon is onopgemerkt en daardoor ongeschonden gebleven.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance