BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Engeland: kathedraal van Durham
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Engeland: kathedraal van Durham

Werd gebouwd tussen 1093 en 1133, en is met zijn 143 meter lengte het grootste bouwwerk in Engeland dat uit de Normandische tijd bewaard is gebleven. De Romaanse stijl is nog goed zichtbaar, ondanks latere uitbreidingen in gothische stijl. Van drie heiligen uit het Durham van de zevende eeuw zijn relieken bewaard gebleven. De belangrijkste was Cuthbert van Lindisfarne, naar wie de kerk is genoemd. Zijn tombe, een monument van marmer en goud, werd later op last van koning Hendrik VIII vernietigd. In de zeventiende eeuw gebruikte Cromwell de kerk als gevangenis voor Schotten. Tegenwoordig is de kathedraal een van de belangrijkste geloofscentra van de Anglicaanse Kerk .

logo Unesco 70

afbeeldingenvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop