BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Jordanië: Petra
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Jordanië: Petra

Oude stad in een vallei in de bergen, hoofdstad van het rijk van de Nabateeërs die hier woonden vanaf de zesde eeuw vChr. tot de verovering door de Romeinen in 100 nChr. Het was een knooppunt voor meerdere handelsroutes en daardoor een rijke stad, te zien aan de kolossale monumenten van rood zandsteen die uit de rotsen zijn uitgehakt. Het bekendste is de Khazneh, een graftempel uit 84 vChr. en volgens een legende de schatkamer van een farao. De voorgevel is 40 m breed en 25 m hoog. Het was ook de locatie voor meerdere films, waaronder de film Indiana Jones and the Last Crusade. Andere monumenten zijn het Klooster, een tempel uit de eerste eeuw vChr., en een groot amfitheater. Ook zijn de vloermozaieken gevonden van een basiliek die hier in 600 is afgebrand.

 

logo Unesco 70

 vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop