BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Jordanië: Petra
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Jordanië: Petra

Oude stad in een vallei in de bergen, hoofdstad van het rijk van de Nabateeërs die hier woonden vanaf de zesde eeuw vChr. tot de verovering door de Romeinen in 100 nChr. Het was een knooppunt voor meerdere handelsroutes en daardoor een rijke stad, te zien aan de kolossale monumenten van rood zandsteen die uit de rotsen zijn uitgehakt. Het bekendste is de Khazneh, een graftempel uit 84 vChr. en volgens een legende de schatkamer van een farao. De voorgevel is 40 m breed en 25 m hoog. Het was ook de locatie voor meerdere films, waaronder de film Indiana Jones and the Last Crusade. Andere monumenten zijn het Klooster, een tempel uit de eerste eeuw vChr., en een groot amfitheater. Ook zijn de vloermozaieken gevonden van een basiliek die hier in 600 is afgebrand.

afbeeldingen

logo Unesco 70vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop