BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Kroatië: Split
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Kroatië: Split

Belangrijke stad aan de Adriatische Zee met een oud stadshart. Het centrum daarvan is het vroegere paleis van de Romeinse keizer Diocletianus, gebouwd in het jaar 305, een rechthoekig complex met hoektorens, een villa voor de keizer, kwartieren voor de soldaten en een aan Jupiter gewijde tempel. Na de Romeinse tijd werd het een middeleeuws centrum met een kathedraal en nu zijn er winkels en markten gevestigd. De tempel is bewaard gebleven en werd een kapel voor Johannes de Doper . Het mausoleum voor Diocletianus werd onderdeel van de kathedraal.

logo Unesco 70vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop