Nederland: Zuiderzeewerken

Afsluiting en gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee, een grote binnenzee die zich uitstrekte van de Waddeneilanden in het noorden tot de Veluwe in het zuiden, en van Noord-Holland in het westen tot Friesland en Overijssel in het oosten. Het doel was een eind te maken aan de vele overstromingen in het binnenland, en het winnen van landbouwgrond.
De eerste stap was de afsluiting aan de noordkant door aanleg van de Afsluitdijk (1932). Daarmee werd de Zuiderzee een meer: het IJsselmeer. De drooggelegde polders heten nu de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland. Als laatste werd in 1976 de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad voltooid. De inpoldering van het zo ontstane Markermeer is niet doorgegaan. Het geheel werd bedacht door Cornelis Lely (1854 – 1929). Naar hem is Lelystad genoemd.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?


JUIST!NIET JUIST!

Hans Christian Andersen

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance

Close menu