BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Oekraïne: Sint-Sofiakathedraal in Kiev
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Oekraïne: Sint-Sofiakathedraal in Kiev

Byzantijnse kathedraal uit de elfde eeuw, genoemd naar de Hagia Sophia in Istanbul . Beide namen betekenen 'heilige wijsheid'. Het monumentale gebouw heeft vijf beuken en dertien koepels. De heersers van Kiev liggen er begraven. De kerk werd door Mongolen geplunderd en raakte in verval, maar werd in de zeventiende en achttiende eeuw gerestaureerd. Daarbij bleef het Byzantijnse interieur met de elfde eeuwse mozaïeken en fresco's behouden, maar werd het exterieur in barokstijl herbouwd. In 1934 werd het een museum.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop