Polen: Krakau
Krakau (Kraków), stad in Polen en van oudsher een belangrijk cultureel centrum. De historische binnenstad kwam ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Van de elfde tot eind zestiende eeuw was Krakau de hoofdstad van Polen. Uit die tijd dateren de burcht, residentie van de Poolse koningen, gelegen op de heuvel de Wawel, en daarnaast de kathedraal waar de koningen begraven zijn.
Op de Rynek Glówny (Grote Markt), een van de grootste pleinen van Europa en aangelegd in de dertiende eeuw, staat de Mariakerk met het beroemde veelkleurige houten hoogaltaar van de kunstenaar Veit Stoss, voltooid in 1484. Karel Wojtyla, de latere paus Johannes Paulus II, was geboren nabij Krakau en werd hier aartsbisschop van 1964 tot 1978. Er staan in Krakau zo'n 160 kerken.
De Joodse wijk Kazimierz uit de veertiende eeuw telde vlak voor de Tweede Wereldoorlog ongeveer 70.000 joden, die vrijwel allen zijn weggevoerd en vermoord. Een aantal historische synagogen is later herbouwd. In Krakau is de film Schindler's List van Steven Spielberg opgenomen.
Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance