Polen: Krakau
Krakau (Kraków), stad in Polen en van oudsher een belangrijk cultureel centrum. De historische binnenstad kwam ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Van de elfde tot eind zestiende eeuw was Krakau de hoofdstad van Polen. Uit die tijd dateren de burcht, residentie van de Poolse koningen, gelegen op de heuvel de Wawel, en daarnaast de kathedraal waar de koningen begraven zijn.
Op de Rynek Glówny (Grote Markt), een van de grootste pleinen van Europa en aangelegd in de dertiende eeuw, staat de Mariakerk met het beroemde veelkleurige houten hoogaltaar van de kunstenaar Veit Stoss, voltooid in 1484. Karel Wojtyla, de latere paus Johannes Paulus II, was geboren nabij Krakau en werd hier aartsbisschop van 1964 tot 1978. Er staan in Krakau zo'n 160 kerken.
De Joodse wijk Kazimierz uit de veertiende eeuw telde vlak voor de Tweede Wereldoorlog ongeveer 70.000 joden, die vrijwel allen zijn weggevoerd en vermoord. Een aantal historische synagogen is later herbouwd. In Krakau is de film Schindler's List van Steven Spielberg opgenomen.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden