BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Turkije: Hiërapolis en Pamukkale
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Turkije: Hiërapolis en Pamukkale

Twee archeologische vindplaatsen in zuid-west Turkije, bekend om de warmwaterbronnen. Hiërapolis is gesticht in 190 voor Chr. en werd genoemd naar de mythische figuur Hiera. De (Griekse) naam betekent ‘heilige stad’. Het was een trekpleister voor rijke Romeinen vanwege de warme bronnen (thermen). Het grote Romeinse theater is nog steeds in gebruik.
Pamukkale betekent in het Turks ‘kasteel van katoen’. Het is de lokatie van de thermen. Het kalkhoudende water loopt er via terrassen de helling af en veroorzaakt dikke witte lagen, die samen de aanblik van een kasteel vormen.
logo Unesco 70vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop