BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Verenigde Staten: Monticello en de Universiteit van Virginia
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Verenigde Staten: Monticello en de Universiteit van Virginia

Landgoed van Thomas Jefferson (1743-1826), politicus, filosoof, belangrijkste schrijver van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776 en de derde president van de V.S. Het huis werd vanaf 1768 naar eigen ontwerp in neo-klassieke stijl gebouwd en voortdurend verbouwd, en staat op een heuvel nabij Charlottesville in de staat Virginia. Jefferson was ambassadeur in Frankrijk geweest en had grote belangstelling voor architectuur en botanie. Na zijn presidentschap (1801-1809) ging hij er permanent wonen. Hij stichtte toen ook de nabijgelegen Universiteit van Virginia, de eerste die kerk en onderwijs gescheiden hield en vakken als astronomie, techniek en filosofie aanbood. Jefferson ontwierp ook daarvoor het gebouw, een kopie van het Pantheon in Rome.

logo Unesco 70vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop