BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gebouwd erfgoed > Verenigde Staten: Monticello en de Universiteit van Virginia
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Verenigde Staten: Monticello en de Universiteit van Virginia

Landgoed van Thomas Jefferson (1743-1826), politicus, filosoof, belangrijkste schrijver van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776 en de derde president van de V.S. Het huis werd vanaf 1768 naar eigen ontwerp in neo-klassieke stijl gebouwd en voortdurend verbouwd, en staat op een heuvel nabij Charlottesville in de staat Virginia. Jefferson was ambassadeur in Frankrijk geweest en had grote belangstelling voor architectuur en botanie. Na zijn presidentschap (1801-1809) ging hij er permanent wonen. Hij stichtte toen ook de nabijgelegen Universiteit van Virginia, de eerste die kerk en onderwijs gescheiden hield en vakken als astronomie, techniek en filosofie aanbood. Jefferson ontwierp ook daarvoor het gebouw, een kopie van het Pantheon in Rome.

logo Unesco 70vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop