BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gesch. 1450 - 1815 > Godsdienstvrede van Augsburg
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Godsdienstvrede van Augsburg

Maakte in 1555 een einde aan de godsdienststrijd in het Duitse Rijk. Volgens het principe `cuius regio eius religio' moest de bevolking zich richten naar de religie van haar plaatselijke vorst. Dit betekende dat als hij zich bekeerde tot het protestantisme , iedereen hem daarin moest volgen. Maar het hield tevens in dat wie katholiek bleef mocht verhuizen naar een katholiek gebleven streek. En omgekeerd. `Augsburg' gaf dus een zekere godsdienstvrijheid en wordt dan ook gezien als een overwinning van Luther .

Het verdrag

Augsburgvorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstukGratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de medewerkers en redac-tie worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat finan-ciële steun nodig, ook voor het promoten van deze website. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over op rekening NL91INGB0004558352 tnv Stichting Cultureel Woordenboek.

Omdat de belastingdienst onze Stichting heeft erkend als een 'Culturele ANBI' is deze gift aftrekbaar voor de inkomstenbelasting! Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.

paginatop