Bismarck

Otto van Bismarck (1815-1898) was een Duits staatsman afkomstig uit uit een adellijke Pruisische familie, sinds 1862 minister-president van Pruisen. Bijgenaamd de 'ijzeren kanselier'. Forceerde via de Frans-Duitse Oorlog in 1871 de eenheid van diverse Duitse rijken en staatjes tot het Duitse Keizerrijk, dat hij tot 1890 leidde, toen hij door keizer Wilhelm IItot aftreden werd gedwongen.
Zijn buitenlandse politiek, vooral de annexatie van Elzas-Lotharingen in 1871, droeg bij aan een wankel evenwicht binnen Europa.
Bismarck verzette zich tegen de politieke invloed van de Roomskatholieke Kerk. Deze strijd ging de "Kulturkampf" heten. Na het overlijden van paus Pius IX in 1878 kwam er toenadering tot Rome en ontstond een bondgenootschap, vooral omdat Bismarck de steun van de Duitse katholieken tegen de socialisten nodig had.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?


JUIST!NIET JUIST!

Hans Christian Andersen

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance