Industriële Revolutie

De Industriële Revolutie speelde zich ongeveer af tussen 1750 en 1850. Niet zozeer een directe omwenteling, als wel een snelle ontwikkeling in West-Europa op technisch en economisch gebied met grote sociale gevolgen. Kenmerkend is dat de goederenproductie zich van de huisnijverheid ging verplaatsen naar fabrieken. Daar kon met behulp van machines op massale schaal worden geproduceerd.
De Industriële Revolutie is in Engeland begonnen, gestimuleerd door een overschot aan kapitaal en goedkope arbeidskrachten uit de landbouw, in combinatie met technische uitvindingen als de stoommachine, het mechanisch weefgetouw en nieuwe gietprocédés in de metaalnijverheid. Het veroorzaakte de groei van grote industriesteden (urbanisatie) en het ontstaan van een klasse van fabrieksarbeiders (proletariaat) die vaak op de rand van het bestaansminimum leefden.
In Nederland kreeg de Industriële Revolutie pas in de tweede helft van de negentiende eeuw betekenis.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke veldheer trok met zijn leger en olifanten over de Alpen naar Italië?


JUIST!NIET JUIST!

Hannibal

Mythologie > Grieks-Romeins

Demeter

In de Griekse mythologie de godin van de vruchtbaarheid en de aarde, die de vruchten voortbrengt, in het bijzonder de granen. Uit haar verbintenis met Zeus (haar broer) kreeg zij een dochter, Persefone. Toen Persefone door Hades naar de onderwereld was ontvoerd, ging Demeter haar zoeken. Zij dwaalde over de aarde, die al die tijd geen graan voortbracht. De winter was over het land gekomen. Zeus zond uiteindelijk Hermes naar de onderwereld, met de opdracht Persefone naar haar moeder terug te brengen. Zij moest voortaan een derde deel van het jaar in de onderwereld doorbrengen en de overige tijd op aarde. Dit symboliseerde de wisseling van de seizoenen.