BEKNOPTE
ENCYCLOPEDIE
VOOR DE ALGEMENE
ONTWIKKELING

Hoofdstukken > Gesch. 1900 - 2000 > Guildford Four
Met deze knop laat u zich verrassen. Het programma kiest willekeurig een onderwerp. U kunt deze functie ook gebruiken voor een kennisquiz.

Guildford Four

Beroemde zaak in het kader van de Ierse kwestie . In 1974 werden vier mannen opgepakt, verdacht van een terroristische aanslag in opdracht van de IRA in twee café's in Guildford, een stadje ten zuiden van Londen. Er vielen vier doden en ruim zestig gewonden. Zij werden veroordeeld tot dertig jaar of levenslang, maar hielden vol onschuldig te zijn en er zijn steeds mensen geweest die geprobeerd hebben hun onschuld vast te stellen. Pas in 1990 werden zij vrijgelaten en van alle verdenking gezuiverd. De politie bleek met bewijs te hebben geknoeid.
Anderhalf jaar later werden na zestien jaar gevangenschap de Birmingham Six vrijgelaten, zes mannen die ook ten onrechte waren beschuldigd van een IRA aanslag, waarbij 21 doden en 182 gewonden vielen. Hun bekentenissen waren indertijd afgedwongen. De ware dader werd opgespoord door een parlementslid dat jarenlang onderzoek deed.vorige
in dit hoofdstuk
volgende
in dit hoofdstuk

Deel dit lemma:

Volg CultureelWoordenboek.nl:Gratis maar niet voor niks
De inhoud van het Cultureel Woordenboek is gratis, want de schrijvers worden niet betaald. Maar hosting en webbeheer krijgen we niet voor niks. We hebben dus wat financiële steun nodig. Wordt onze helpende vriend en maak € 12 (of meer) over. Hoe?
Kijk onder Vriend worden?

paginatop