Filips de Goede

Filips de Goede (1396 – 1467) werd in 1419 hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen, Artesië en Franche-Comté. Binnen 15 jaar had hij zijn grondgebied uitgebreid met het graafschap Namen en de hertogdommen Brabant en Limburg. Ook maakte Filips de Goede zijn nicht Jacoba van Beieren de graafschappen Henegouwen, Holland en Zeeland afhandig. Later volgden Luxemburg, het Sticht, het Oversticht en Luik. Om het besturen van alle verschillende gebieden te vereenvoudigen, streefde Filips de Goede naar centralisatie. Hij was de eerste die de bestuurders van alle gewesten in de Nederlanden bijeen riep in een Staten-Generaal voor een gemeenschappelijk overleg over bestuur, rechtspraak en belastingen.
Aan het hof van Filips de Goede was veel aandacht voor de kunsten en waren schilders zoals Jan van Eycken Rogier Van der Weyden en de musici Guillaume Dufay en Jan Ockeghem graag geziene gasten. Ook had Filips de Goede een rijk gevulde bibliotheek met kostbare boeken waarvan veel waren voorzien van prachtige miniaturen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

In welk muziekgenre was het platenlabel Motown gespecialiseerd?


JUIST!NIET JUIST!

soul

terrorisme

Het zonder wettelijke grond plegen van grootschalig geweld of creëren van dreiging met vaak immense gevolgen. Deze daden worden veelal gepleegd met een politiek, religieus of extremistisch doel voor ogen en worden na afloop regelmatig opgeëist door een groepering.

Zie ook terrorisme in het hoofdstuk Internationale politiek.