Filips de Goede

Filips de Goede (1396 – 1467) werd in 1419 hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen, Artesië en Franche-Comté. Binnen 15 jaar had hij zijn grondgebied uitgebreid met het graafschap Namen en de hertogdommen Brabant en Limburg. Ook maakte Filips de Goede zijn nicht Jacoba van Beieren de graafschappen Henegouwen, Holland en Zeeland afhandig. Later volgden Luxemburg, het Sticht, het Oversticht en Luik. Om het besturen van alle verschillende gebieden te vereenvoudigen, streefde Filips de Goede naar centralisatie. Hij was de eerste die de bestuurders van alle gewesten in de Nederlanden bijeen riep in een Staten-Generaal voor een gemeenschappelijk overleg over bestuur, rechtspraak en belastingen.
Aan het hof van Filips de Goede was veel aandacht voor de kunsten en waren schilders zoals Jan van Eycken Rogier Van der Weyden en de musici Guillaume Dufay en Jan Ockeghem graag geziene gasten. Ook had Filips de Goede een rijk gevulde bibliotheek met kostbare boeken waarvan veel waren voorzien van prachtige miniaturen.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.