Filips de Goede
Filips de Goede (1396 – 1467) werd in 1419 hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen, Artesië en Franche-Comté. Binnen 15 jaar had hij zijn grondgebied uitgebreid met het graafschap Namen en de hertogdommen Brabant en Limburg. Ook maakte Filips de Goede zijn nicht Jacoba van Beieren de graafschappen Henegouwen, Holland en Zeeland afhandig. Later volgden Luxemburg, het Sticht, het Oversticht en Luik. Om het besturen van alle verschillende gebieden te vereenvoudigen, streefde Filips de Goede naar centralisatie. Hij was de eerste die de bestuurders van alle gewesten in de Nederlanden bijeen riep in een Staten-Generaal voor een gemeenschappelijk overleg over bestuur, rechtspraak en belastingen.
Aan het hof van Filips de Goede was veel aandacht voor de kunsten en waren schilders zoals Jan van Eycken Rogier Van der Weyden en de musici Guillaume Dufay en Jan Ockeghem graag geziene gasten. Ook had Filips de Goede een rijk gevulde bibliotheek met kostbare boeken waarvan veel waren voorzien van prachtige miniaturen.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden