Filips de Stoute

Filips de Stoute (1342 – 1404) was de jongste zoon van de Franse koning Jan II (1319-1364). Zijn bijnaam dankte hij aan zijn stoutmoedige gedrag tijdens veldslagen. In 1363 kreeg Filips de Stoute van zijn vader het hertogdom Bourgondië, die dit in 1361 had geërfd. Door zijn huwelijk met Margaretha van Vlaanderen werd hij daarnaast graaf van Franche-Comté en graaf van het welvarende Vlaanderen. Filips de Stoute was hierdoor de grondlegger van het Bourgondische rijk dat ingeklemd lag tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk

Filips de Stoute (1342 – 1404) was de jongste zoon van de Franse koning Jan II (1319-1364). Zijn bijnaam dankte hij aan zijn stoutmoedige gedrag tijdens veldslagen. In 1363 kreeg Filips de Stoute van zijn vader het hertogdom Bourgondië, die dit in 1361 had geërfd. Door zijn huwelijk met Margaretha van Vlaanderen werd hij daarnaast graaf van Franche-Comté en graaf van het welvarende Vlaanderen. Filips de Stoute was hierdoor de grondlegger van het Bourgondische rijk dat ingeklemd lag tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk in Centraal-Europa en omringende gebieden onderworpen aan de soevereiniteit van de Rooms-Duitse keizer of koning.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.