stadsrechten
Door de verleende privilegebrief waarin aan de burgers van een stad een zekere mate van autonomie werd erkend en de rechten van de heer werden omschreven. Dit was voor iedere stad verschillend. Dikwijls hield het stadsrecht in dat de plaats een eigen bestuur en wetgeving kreeg, met eigen rechtspraak, belastingen, maten en gewichten. Deventer was de eerste plaats in onze contreien die al in het begin van de middeleeuwen stadsrecht kreeg.
In later eeuwen, toen het gezag van het centraal landsbestuur toenam, hield het stadsrecht niet veel meer in dan het recht van een plaats zich 'stad' te mogen noemen.
Het verschil tussen stad en dorp (platteland) werd in Nederland pas opgeheven door de Gemeentewet van Thorbecke (1851). Voortaan waren er alleen nog maar 'gemeenten'.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance