Acte van Verlatinghe
Ook Plakkaat van Verlatinghe. Besluit van de Staten-Generaal van 26 juli 1581 om de Spaanse koning Filips II niet langer te erkennen als heer over de Nederlanden, hem te 'verlaten'. Deze daad volgde op de Unie van Utrecht in 1579. Van een plechtige afzwering was geen sprake, het besluit viel in een gewone vergadering.
Ook Plakkaat van Verlatinghe. Besluit van de Staten-Generaal van 26 juli 1581 om de Spaanse koning Filips II niet langer te erkennen als heer over de Nederlanden, hem te 'verlaten'. Deze daad volgde op de Unie van Utrecht in 1579. Van een plechtige afzwering was geen sprake, het besluit viel in een gewone vergadering. Hoewel de Acte van Verlatinghe geen onmiddellijke praktische gevolgen had – men zocht aanvankelijk een andere vorst om de heerschappij over de lage landen over te nemen – was dit wel de eerste keer in de Tachtigjarige Oorlog dat men expliciet tegen de koning in opstand kwam en daarmee de aanzet tot de vorming van een republiek en verder te gaan als de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, hetgeen in 1588 geschiedde. De Acte had dan ook een grote symbolisch betekenis.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden