Bataafse republiek

De Bataafse Republiek werd uitgeroepen in 1795, een dag na de vlucht van stadhouder Willem V met zijn gevolg naar Engeland. Tot dat gevolg hoorde ook zijn 23-jarige zoon Willem, de latere Nederlandse koning Willem I.
In 1795 werden de Franse troepen door velen als bevrijders ingehaald, omdat zij de beginselen van de Franse Revolutie: volkssoevereiniteit, vrijheid, en gelijkheid voor de wet meebrachten. Het instellen van een republiek betekende hier echter geen revolutionaire omwenteling omdat het land, in tegenstelling tot Frankrijk, al een republikeins verleden had en geen machtige adel kende.
Maar toen Napoleon(6695] in1806 zijn broer Lodewijk Napoleon tot koning van het 'Koninkrijk Holland' benoemde, was het hier met de republiek definitief gedaan, omdat een paar jaar later de naar Engeland uitgeweken zoon van stadhouder Willem V in 1813 met steun van de Engelse regering het koningschap kreeg aangeboden, door o.a. de oranjegezinde Van Hogendorp.
Zie ook Daendels en Schimmelpenninck.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance