Jan Pietersz. Coen
Jan Pietersz. Coen (1587-1629) Trad in 1607 in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, werd in 1618 gouverneur-generaal, veroverde in 1619 Jakarta en stichtte op die plaats Batavia. Met harde hand verdedigde hij de belangen van de compagnie. Berucht werd zijn wrede optreden tegen de bevolking van de Banda-eilanden (Molukken) waar hij ruim 10.000 mensen om het leven bracht in een poging het monopolie op de nootmuskaat te behouden. Meningsverschillen met het centrale bestuur van de VOC, 'de Heren XVII', dreven hem terug naar de Republiek. In 1627 vertrok hij opnieuw naar Batavia, waar hij onverwacht stierf.
(1587-1629) Trad in 1607 in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, werd in 1618 gouverneur-generaal, veroverde in 1619 Jakarta en stichtte op die plaats Batavia. Met harde hand verdedigde hij de belangen van de compagnie. Berucht werd zijn wrede optreden tegen de bevolking van de Banda-eilanden (Molukken) waar hij ruim 10.000 mensen om het leven bracht in een poging het monopolie op de nootmuskaat te behouden. Meningsverschillen met het centrale bestuur van de VOC, 'de Heren XVII' dreven hem terug naar de Republiek. In 1627 vertrok hij opnieuw naar Batavia, waar hij onverwacht stierf. Zijn bekendste uitspraak is 'Dispereert niet' (Wanhoop niet), ontziet uw vijanden niet, want God is met ons". Daarmee is volgens tegenstanders zijn bloedige optreden niet goed te praten. Zij wensen dat het standbeeld van Coen uit de binnenstad van Hoorn verdwijnt, terwijl voorstanders Coen nog altijd zien als een weldoener van de stad.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance