Republiek

Korte aanduiding van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ontstaan in 1588, tijdens de opstand tegen Spanje en ten onder gegaan in 1795, toen die na de inval van de Franse troepen overging in de Bataafse Republiek. De Republiek was een statenbond van zeven gewesten: Gelre, Holland, Zeeland, Utrecht, Friesland, Overijssel en Groningen (of Stad en Lande). Drenthebezat niet de status van gewest, maar behoorde wel tot het grondgebied van de Republiek, evenals de zogeheten Generaliteitslanden. De totale bevolking, geschat op ongeveer 1,5 miljoen rond 1600, zou omstreeks 1800 ruim twee miljoen hebben bedragen.
Zie ook Acte van Verlatinghe, Tachtigjarige Oorlog, Staten-Generaal, Unie van Utrecht, Vrede van Münster en De Zeven Provinciën.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke Romeinse schrijver schreef over de Romeinse keizers uit de 1e eeuw na Christus?


JUIST!NIET JUIST!

Tacitus

parlementaire democratie

Regeringsvorm waarin de wetgevende macht ligt bij een door middel van vrije verkiezingen gekozen vertegenwoordigers van de burgerij. De uitvoerende macht ligt bij de regering die verantwoording aflegt aan dit gekozen parlement. Burgers nemen dus alleen indirect en niet rechtstreeks deel aan de besluitvorming.