Suriname

Suriname werd in 1667 veroverd op de Engelsen; werd bezit van de West-Indische Compagnie, later tevens van Amsterdam en de familie Van Aerssen van Sommelsdijk (samen de Sociëteit van Suriname). Het gebied ontwikkelde zich tot een op slavenarbeid berustende suikerplantagekolonie. In 1795 kwam Suriname aan de staat.

Op 25 november 1975 werd de kolonie onafhankelijk. Direct daarna kwamen 40.000 Surinamers naar Nederland, van wie 10.000 naar Amsterdam. Daar werden velen – vooral van Creoolse afkomst – ondergebracht in de nieuwe hoogbouwwijk Bijlmermeer, later genoemd Amsterdam-Zuidoost. Tussen 1970 en 1980 kwamen nog eens 300.000 Surinamers naar Nederland, de helft van de gehele Surinaamse bevolking. Nu wonen er ongeveer 350.000 Surinamers in Nederland.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Wie schreef het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'?


JUIST!NIET JUIST!

Hans Christian Andersen

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance