Tachtigjarige Oorlog
Tachtigjarige Oorlog is de naam van de oorlog tegen Spanje. Het begin ligt bij het gewapende verzet tijdens en na de Beeldenstorm (1566-1567) en op het succes van het verzet in Holland en Zeeland na de verovering van Den Briel in 1572. De meest gangbare benaming voor de gehele eerste fase van deze oorlog, waarin ten slotte de Republiek staatkundig vorm kreeg, is 'de Opstand'.
Na de hervatting van de strijd na afloop van het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) werd het karakter vooral gekenmerkt door de vervlechting met de internationale ontwikkelingen als gevolg van de Dertigjarige Oorlog in Duitsland en door de behoefte van de Republiek de verworven internationale positie veilig te stellen.
Zie ook Acte van Verlatinghe, Alva, geuzen, Margaretha van Parma en Willem van Oranje.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.