Zeeland
In 1572 koos een groot aantal Zeeuwse steden de kant van de Opstand, en sindsdien bleef Zeeland politiek nauw verbonden met Holland. De bestuurlijke macht kwam te berusten bij de Staten met als hoogste ambtenaar van het gewest de raadpensionaris. Een grote invloed viel de stadhouder en diens representant in Zeeland toe. Het gewest deelde met Holland de perioden van stadhouderloosheid.
Zowel in 1672 als 1747 leidde de hier ontstane oproerigheid tot herstel van het stadhouderschap. De belangrijkste middelen van bestaan waren handel (op de Oostzee), kaapvaart, slavenhandel, visserij, zoutraffinage, voorts de meekrapteelt. In de zeventiende en achttiende eeuw kwamen talrijke inpolderingen tot stand. Het gewest had veel te lijden van grote overstromingen (onder andere in 1530 en 1570, de Allerheiligenvloed).
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
ooievaar
Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.