Domela Nieuwenhuis

Ferdinand Demela Nieuwenhuis (1846-1919) was eerst Luthers predikant, maar viel na de dood in het kraambed van zijn tweede vrouw van zijn geloof en werd atheïst. In 1879 was hij een van de oprichters van de socialistische beweging in Nederland met het tijdschrift Recht voor allen. Domela werd in 1886 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens majesteitsschennis in een artikel in zijn tijdschrift, waarvan hij de auteur niet wilde noemen. Na zeven maanden werd hem gratie verleend. Op zijn
Domela moet zakkies plakken, hi, ha, ho
'kzal hem bij z'n donder pakken, hi, ha, ho!

Bij de verkiezingen voor de Tweede kamer van1888 kwam hij in het parlement voor de Sociaal-Democratische Bond. Domela kwam later in anarchistisch vaarwater, trok zich in 1890 rerug uit de politiek en ging boeken schrijven.
Na 1890 trok Domela zich terug uit de politiek en ging boeken schrijven. Hij publiceerde zijn memoires onder de titel Van Christen tot anarchist (1910). Bij zijn crematie in Velsen – als een van de eersten – trok een stoet van 12.000 bewonderaars door Amsterdam.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance