kiesrecht

Kiesrecht werd In 1848 in Nederland ingevoerd, maar aanvankelijk alleen voor mannen die meer dan een bepaald bedrag aan belastingen betaalden (censuskiesrecht). In 1853 was zo nog slechts elf procent van de mannen kiesgerechtigd. Bij de grondwetswijziging van 1887 werd de toekenning van het kiesrecht al verruimd.
In de Kieswet van1896 werd bepaald dat alle mannen stemrecht hadden die een bepaald loon verdienden, een bepaalde huur betaalden, een examen gehaald hadden of in het bezit waren van een spoorboekje (!). In 1910 was daarmee het percentage kiesgerechtigden al gestegen tot 63 procent. Pas in 1917 werd voor mannen en in 1919 ook voor vrouwen het algemeen kiesrecht ingevoerd.
Zie ook
Aletta Jacobs.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance