kinderwetje van Van Houten
Het kinderwetje van Van Holuten verbood fabrieksarbeid voor kinderen onder de twaalf jaar. In vroeger eeuwen werkten Nederlandse kinderen mee in het bedrijf van hun ouders, op het land of in werkplaats, zonder dat men daar bezwaar tegen had. Dat veranderde toen ze in de negentiende eeuw in de fabrieken moesten gaan werken, onder de toen bestaande erbarmelijke omstandigheden, voor jong én oud. Vooral de fabrieken van Regout in Maastricht werden berucht om hoe kinderen daar moesten werken.
Samuel van Houten (1839-1930), liberaal politicus, nam in 1874 het initiatief tot de eerste sociale wet in Nederland, het 'kinderwetje', dat fabrieksarbeid van kinderen onder de twaalf jaar verbood. Thuis en op het land werken bleef kinderarbeid toegestaan.
Van de naleving van deze wet kwam niet veel terecht doordat er te weinig op werd gecontroleerd. Pas met de invoering van de leerplichtwet tot twaalf jaar, in 1901, kwam aan de arbeid van kinderen in de schooluren een einde.
Welke jong gestorven schilder maakte het schilderij De stier?
clair-obscur
(Frans: licht-donker) Term in de schilderkunst voor de stijl met sterke contrasten tussen licht en schaduw, waarbij veel licht valt op wat de schilder het belangrijkste element in de afbeelding vindt. Ook wel chiaroscuro genoemd.
De 10 meest gezochte woorden en begrippen van de afgelopen week
- als klap op de vuurpijl
- ijs en weder dienende
- zout in de wond strooien
- water en vuur zijn
- ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was
- waar het hart vol is loopt de mond van over
- met een kluitje in het riet sturen
- als de vos de passie preekt
- de kastanjes uit het vuur halen
- vinger aan de pols houden