Nederlandse lijndienst over zee met een stoomboot
In 1830 opende een eerste, bij Fop Smit in Kinderdijk gebouwde, met stoom aangedreven raderboot, voortbewogen met een schoeprad, een wekelijkse lijndienst van Rotterdam naar Londen. Deze 'Batavier' kon 640 passagiers vervoeren en had daarbij 120 slaapplaatsen. In de vaart gebracht door de in Rotterdam gevestigde Nederlandsche Stoomboot Maatschappij, niet te verwarren met de pas in 1856 in Amsterdam opgerichte KNSM, de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij.
De naar dit eerste schip genoemde 'Batavierlijn' is tot in de twintigste eeuw onderhouden. Aan het begin van die eeuw werden voor de grote scheepvaartondernemingen veel moderne affiches gemaakt. Waaronder een door de schilder Bart van de Leck voor de Batavierlijn.
Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?
gulden snede
Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance