schoolstrijd

De schoolstrijd ging om de vraag of ook scholen op religieuze grondslag door de staat moesten worden gefinancierd. In de Franse (revolutionaire) tijd kwam in 1806 een eerste schoolwet tot stand. De staat moest alleen voor openbare scholen zorgen waar kinderen van alle geloven heen konden gaan. Scholen op religieuze grondslag kregen geen subsidie. In christelijke kring was men woedend. De strijd om de financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs zou tot in de volgende eeuw duren.
Toen de schoolwet van 1878 de eisen waaraan scholen moesten voldoen verscherpte zonder het bijzonder (christelijk) onderwijs de hiervoor benodigde gelden toe te kennen, protesteerden Kuyper en Schaepman (*1686] hiertegen met handtekeningenacties. Pas in 1917 werd deze schoolstrijd beëindigd.
Zie
pacificatie.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance