Anne Frank

Anne Frank (1929-1945) was een Joods meisje dat met haar ouders en zusje Margot in 1933 met haar ouders uit Duitsland naar Nederland vluchtte. Het gezin – in goede doen door het werk van haar vader – woonde aanvankelijk in een flat aan het Merwedeplein. In 1942 besloten haar ouders te gaan onderduiken om zo aan de deportatie van Joden te ontkomen. Dat deden ze in een achterhuis van een bedrijfspand van de vader aan de Prinsengracht, nr 263. Later volgden hen daar nog vier onderduikers. Hier schreef Anne Frank haar beroemd geworden dagboek. De onderduikers werden verraden en op 4 augustus 1944 door de SD gearresteerd. Via kamp Westerbork werd het gezin naar het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland gedeporteerd. Daar werd Anne ziek door ondervoeding en mogelijk ook door vlektyfes en stierf kort voor de bevrijding, begin maart 1945. Haar vader was de enige van het gezin die het kamp overleefde.
Het dagboek van Anne werd gevonden en bewaard door de verzorgster en koerierster Miep Gies. Het werd in 1947 door Anne's vader Otto Frank bewerkt en voor het eerst uitgegeven, onder de titel Het achterhuis. Later werd het een wereldwijde bestseller. Het Nederlands Instituut voor OorlogsDocumentatie (NIOD) publiceerde in 1986 een volledige, wetenschappelijke editie.
In het huis op de Prinsengracht is nu het Anne Frank museum gevestigd. Miljoenen mensen van over de hele wereld hebben dit museum bezocht.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.