Anton de Kom

Anton de Kom (1898-1945) was een Surinaamse vrijheidsstrijder tegen de koloniale overheersing door Nederland. Hij werd geboren in Paramaribo. Schrijver van Wij slaven van Suriname (1934), waarin hij stelde dat na de afschaffing van slavernij het kolonialisme ongelijkheid en racisme in stand houdt.
Anton de Kom kwam in 1920 naar Amsterdam en verkeerde hier met linkse intellectuelen, waaronder Mohammed Hatta. In 1933 ging hij naar Suriname, werd gearresteerd en teruggestuurd naar Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij deel aan het verzet. Hij werd gearresteerd in de zomer van1944 en stierf in het concentratiekamp Neuengamme. In 1990 werd op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost een monument voor hem onthuld.
In Paramaribo draagt de universiteit zijn naam. In 2009 verscheen bij Uitgeverij Contact een biografie van Anton de Kom geschreven door Alice Boots en Rob Woortman.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance