Westerbork

Met 'Westerbork' wordt kortweg het Concentratiekamp aangeduid bij Westerbork in Drente. Het werd in de zomer van 1939 door de Nederlandse overheid gebouwd om naar Nederland gevluchte Duitse joden onder te brengen. Op 1 juli 1942 bestemde de Duitsers het tot 'Judendurchgangslager'. Van hier vertrokken 90 treinen met in totaal meer dan 100.000 joden, Roma en Sinti naar de vernietigingskampen in Oost-Europa. In Westerbork is een gedenkteken geplaatst dat bestaat uit een stuk treinrails waarvan de uiteinden omhooggebogen zijn: 'De reis naar het niets'.
Na de oorlog is het nog drie jaar gebruikt voor de internering en bestraffing van Nederlanders die met de Duitsers gecollaboreerd hadden. Nu is het een monument en herinneringscentrum.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

gulden snede

Verdeling van een lijnsegment in twee delen, zodanig dat het kleinste stuk staat tot het grootste als het grootste tot het geheel. Wordt wel gezien als de ideale verhouding bij de toepassing van architectonische ontwerpen. Opvallend is hoe vaak gulden-snedeverhoudingen worden aangetroffen in als geslaagd gekenschetste bouwwerken.
Zie ook hoofdstuk Wiskunde en Beeldende kunst tot de Renaissance