Afghanistan

Het Nederlandse leger was van 2006 tot 2010 namens de NAVO in Uruzgan, onder de noemer Task Force Uruzgan. De Tweede Kamer besloot in december 2007 tot verlenging van de missie in licht afgeslankte vorm (ongeveer 1400 militairen) tot augustus 2010. In juni 2010 ontstond een kabinetscrisis over de vraag of de missie in een andere vorm moest worden voortgezet. Het kabinet Balkenende IV viel en het nieuwe minderheidskabinet Rutte kwam daarna met een voorstel tot een missie in de Noordelijke provincie Kunduz die erop gericht moest zijn Afghaanse politiemannen op te gaan leiden. De veiligheidsrisico's van deze taak noodzaakte tot bescherming van de politietrainers en trainees door Nederlandse militairen. Na toegegeven te hebben aan een aantal eisen van oppositiepartijen werd het voorstel begin 2011 door een krappe meerderheid in het parlement aanvaard, het zogeheten Kunduz-accoord. Eind 2011 vertrokken 225 militairen naar deze missie, die tot 2014 duurde.
Tijdens de missie van de Task Force Uruzgang sneuvelden 19 Nederlandse militairen in gevechten met Taliban strijders en door ontploffende bermbommen. Nog eens 5 militairen stierven door ongelukken en door zelfdoding.

Quizvraag v/d week

Woord v/d week

Meest gezocht deze week

Welke adellijke familie speelde de hoofdrol in De scharlaken stad van Hella Haasse?


JUIST!NIET JUIST!

Borgia

Tradities > Nederlandse tradities

ooievaar

Geluksbrenger. De terugkerende ooievaars werden gezien als voorboden van de lente. En als een paar op een dak van een huis nestelde, geloofde men dat de bewoners een voorspoedig jaar tegemoet gingen. De ooievaar als brenger van kindertjes stamt uit Duitsland en is pas begin negentiende eeuw naar Nederland overgewaaid. Het paste wel bij de tijd dat nog niet openlijk over seksualiteit en geboorte werd gesproken. De gewoonte om als een kind is geboren een houten ooievaar in de tuin te zetten komt ook uit Duitsland maar is in Nederland van later datum, zo begin twintigste eeuw.